Detta är information från Finansförbundet
Cecilia Laakkonen, Danske Bank

”Jag har inte ångrat en sekund att jag är med”

Som ung och oerfaren vågade Cecilia Laakkonen stå upp mot sin arbetsgivare – och fick hjälp av facket.
I dag är Cecilia kontaktombud i Finansförbundet och arbetar för en bättre arbetsmiljö och en mer jämlik arbetsmarknad.
– Om jag skulle kunna hjälpa någon, såsom jag en gång blev hjälpt skulle det vara mycket värt för mig. Jag har inte ångrat mitt fackliga medlemskap en enda sekund, säger Cecilia Laakkonen.

Finansförbundet är ett av Sveriges allra äldsta fackförbund. Det bildades redan 1887 och hette från början Svenska Bankmannaföreningen.

I dag har Finansförbundet omkring 30 000 medlemmar runt om i landet och är Sveriges största fackliga organisation inom bank och finans. Tillsammans agerar de för bättre och tryggare arbetsvillkor i branschen.

Och just trygga villkor och att facket arbetar tillsammans med alla medlemmar är något som Cecilia Laakkonen, i dag förtroendevald på Danske Bank i Linköping, värnar starkt om.

”Glad att jag gick med”

Cecilias första kontakt med fackföreningar kom tidigt. Redan under de första dagarna på sitt allra första jobb – då som ung och oerfaren 18-åring – blev hon kontaktad och hoppade på medlemserbjudandet.

– Det var en facklig representant som kom fram och frågade om jag ville vara med. Utan att riktigt veta vad medlemskapet handlade om, tackade jag ja.

Och det var verkligen tur för Cecilia.

– Ja, medlemskapet kom till användning snabbt. Runt 18-årsåldern blev jag väldigt ofta sjukskriven på grund av något som visade sig vara en magsjukdom. Men jag tyckte att jag och min chef hade en bra kommunikation. Hon var informerad om mitt tillstånd, jag var transparant med hur jag mådde och jag erbjöd henne att få se sjukintyg för varje gång jag varit borta men det sa hon inte behövdes. Jag ville verkligen vara på jobbet och kände ett stort engagemang, förklarar Cecilia.

Cecilia Laakkonen
Ålder: 33 år
Yrke: Cash Management specialist på Danske Bank, Linköping.
Bor: i Norrköping.
Uppdrag: förtroendevald i Finansförbundet, styrelseledamot i Östra regionstyrelsen i Finansförbundet och coach i medlemskommunikation i Finansförbundet.

Men plötsligt en dag – från ingenstans – blev Cecilia inkallad till chefens rum och fick en erinran – en varning – på grund av att hon varit sjukskriven för mycket.

– Som ung och ny på jobbet så visste jag inte hur jag skulle göra när hon sa att om jag var sjuk en gång till så skulle jag få sparken. Men min magkänsla sa att det inte var helt rätt och jag bad att få kolla upp det med min fackliga representant först. Då sa chefen: ”vad tror du att du och din lilla facktant kan göra när jag har hela företaget bakom mig?”

– Hon försökte verkligen skrämmas, kanske blev hon nervös och försökte få bort mig på det sättet, säger Cecilia.

Räddade jobbet

Men fackförbundet skickade en representant som pratade med Cecilias chef och efter det var varningen borta. Det var förresten också chefen några månader senare.

Facket hade därmed räddat Cecilias jobb, men det spelade mindre roll för efter allt strul vantrivdes Cecilia på jobbet. Och det började alltfler kollegor också göra. Påfrestningarna och stressen gjorde att Cecilia till slut sa upp sig för att skola om sig.

– Det var skönt att ha ett fackförbund att luta sig mot både i varningstvisten och sedan när det gällde den stressande och påfrestande arbetsmiljön som vi hade då. Sedan dess har jag inte ångrat en sekund att jag blev medlem i facket.

– Och kanske är det därför som arbetsmiljöarbetet har blivit en hjärtefråga för mig i mitt eget fackliga engagemang.

”Vill ge tillbaka”

Cecilia valde att studera till it-tekniker och programmerare och i dag arbetar hon som Cash Management Specialist på Danske Bank i Linköping.

– När jag började på Danske Bank hade jag en kollega som var kontaktombud för Finansförbundet, men hon skulle byta avdelning. Jag fick då frågan om jag skulle vilja bli nytt kontaktombud och kände att jag gärna skulle vilja ge tillbaka lite av den hjälp som jag en gång fick. Om jag på något sätt kan hjälpa en person såsom jag en gång blev hjälpt så skulle det vara väldigt mycket värt för mig, säger Cecilia.

Fem mycket starka skäl till att bli medlem i Finansförbundet
  1. Kostnadsfritt 3 första månaderna och gåvokort från Delicard
    När du går med i Finansförbundet bjuder vi på de tre första månadsavgifterna. Går du med innan sista november får du dessutom ett gåvokort från Delicard, fyllt med delikatesser eller produkter till hemmet.
  2. Trygga din ekonomi
    Om det oväntade skulle inträffa och du enbart har a-kassa får du som mest ut 14 500 kronor i månaden efter skatt. Genom att vara medlem i Finansförbundet får du istället upp till 80 procent av din tidigare lön. Detta gäller månadslöner upp till 80 000 kronor – en minst sagt viktig försäkring.
  3. Personlig rådgivning och förhandlingshjälp
    Som medlem i Finansförbundet får du stöttning både med rådgivning, förhandlingshjälp och jurist när det behövs. Du kan alltid fråga förtroendevalda på din arbetsplats eller experter på kansliet kring dina rättigheter och villkor. Vi ser till att du får verktygen för att lyckas i en förhandling med arbetsgivaren kring olika anställningsvillkor som lön, kompetensutveckling och arbetstider, och företräder dig när det behövs.
    Om du hamna i en tvist med din arbetsgivare bistår vi med rättshjälp. Det innebär att du får hjälp att driva ditt ärende i domstol samt att Finansförbundet står för samtliga rättegångskostnader.
  4. Unik lönestatistik och karriärstöd
    Som medlem i Finansförbundet får du tillgång till helt unik branschspecifik lönestatistik. Den är värdefull som underlag inför lönesamtalet eller om du funderar på vad du ska begära för lön vid byte av tjänst.
    Du får även hjälp att ta nästa steg i karriären. Som medlem erbjuds du gratis expertgranskning av både ditt CV, personliga brev och LinkedIn-profil.
  5. Du får kraften att påverka
    Finansförbundet är det största facket inom bank och finans. Det gör att du har ett starkt stöd i ryggen om du vill få till stånd förändringar på din arbetsplats eller i branschen. Vilka frågor brinner just du för? Ett hållbart arbetsliv? Rätten till kompetensutveckling? Ett arbetsliv fritt från diskriminering? Finansförbundet driver de här frågorna och många fler och du kan vara med och påverka det som engagerar dig.
    Även om du själv inte har någon tid eller lust att engagera dig så finns det mängder av andra medlemmar som arbetar fackligt. Finansförbundet har förtroendevalda på de flesta arbetsplatser i branschen som bevakar medlemmarnas intressen och driver deras frågor.

Brinner för jämställdhet

I dag är Cecilia Laakkonen kontaktombud och miljöombud på sitt kontor, hon är sitter dessutom i Östra regionstyrelsen för Finansförbundet. Och hon arbetar aktivt med alltifrån medlemsvärvning till informerande om kollektivavtal och vikten av lika lön för lika arbete.

– Jag har alltid brunnit för jämställdhet och varit mot mobbing sedan tidig ålder. Att nu få arbeta fackligt med det faller sig så naturligt för mig, berättar Cecilia.

Tack vare sitt fackliga styrelseengagemang får Cecilia också agera utanför bankens väggar, se andra arbetsplatser och träffa många andra anställda inom just bank- och finansbranschen.

– Jag är också med i LEV-projektet, där vi är några personer som arbetar tillsammans med klubbstyrelserna i bankerna i området med att förnya och förbättra medlemskommunikationen. Vi är coacher i medlemskommunikation för att få ut budskapet om facket till alla anställda på alla möjliga arbetsplatser.

Trygghet för medlemmarna

Finansförbundet hjälper sina medlemmar att få koll på sina rättigheter i arbetslivet och ger stöd vidare i karriären genom bland annat CV-granskning, coachsamtal och branschspecifik lönestatistik.

Dessutom erbjuder Finansförbundet trygghet för medlemmarna i form av inkomstförsäkring, som försäkrar en månadslön upp till 80 000 kronor i 120 dagar. Går du dessutom på Finansförbundets kollektivavtal omfattas du av ett lönesänkningsskydd, behöver inte själv förhandla om övertidsersättning och får föräldratillägg, det vill säga extra ersättning som föräldraledig utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan.

Vad vill du ha hjälp med? Läs mer och bli medlem i Finansförbundet!
– Förhandlingshjälp och rådgivning
– Lönestatistik – hur mycket tjänar kollegor i min bransch?- Hjälp med cv och löneförhandling
– Rabatterade försäkringar och förmåner

Vilka fördelar brukar du lyfta fram när du pratar om vikten att vara medlem i Finansförbundet?
– För mig har alltid jämställdhet varit superviktigt. Och då inte bara när det kommer till det grundläggande gällande etnicitet, religion och sexualitet och så vidare. Det handlar även mycket om skillnader mellan könen och ”Lika lön för lika arbete”.

– Jag brukar ofta också lyfta fram det som är grundläggande – orsakerna till varför fackförbunden finns och att det är grunden till att vi i dag har schyssta villkor på arbetsplatserna. Jag tror att många glömmer att utan fackförbund så skulle vi inte ha kollektivavtal.

Påverka och förbättra

Att vara medlem i Finansförbundet handlar till stor del om att man är med och tar del av vad som händer på sin arbetsplats. Som medlem kan man på olika sätt också vara med och påverka arbetssituationen och på företag med kollektivavtal arbetar fackliga representanter på uppdrag av Finansförbundet.

– Jag får rätt så ofta höra: ”varför ska jag vara med i facket jag får ju ändå kollektivavtalet”. Men det är mängden medlemmar i Finansförbundet som gör att vi har styrkan att ha kvar kollektivavtalet och det finns många företag som inte har kollektivavtal. Desto fler medlemmar vi har, desto mer kan vi påverka och göra avtalen bättre, säger Cecilia.

– På mitt jobb i dag är facket väldigt starkt. Det finns många engagerade kontaktombud som informerar och pratar med kollegorna. Men det finns företag på andra orter utan kontaktombud där medlemsantalet inte är starkt. Där står många anställda utan koppling till facket – och kanske utan kunskap och vetskap.

Gratis rådgivning

Som medlem i Finansförbundet har du alltid någon att vända dig till, även om du arbetar på ett företag utan aktiv facklig klubb eller kontaktombud. Du kan ringa förbundets ombudsmän om du behöver goda råd, någon att prata med om arbetssituationen, eller önskar rådgivning inför till exempel löne- eller utvecklingssamtal.

– Absolut, som medlem i Finansförbundet är du aldrig ensam. Det finns en jourtelefon på Finansförbundet dit man kan ringa och få hjälp. Det behöver inte bara vara att man jobbar där det inte finns någon representant eller ett ombud, det kan också handla om andra saker. Jag vet om en kille som ringde till fackliga rådgivningen för att han kände att det var för personligt att ta upp frågor med sin kollega som var ombud. Ibland kan det bli lite för nära, och då är det bra att det finns en jourtelefon och jag vet att många är väldigt nöjda med hjälpen.

”Finansförbundet – det bästa valet”

En av de stora fördelarna med att vara medlem i Finansförbundet är att alla medlemmar kan vara med och påverka lokalt. Det finns inget annat fackförbund i branschen som har fackligt stöd så nära.

– Det som gör Finansförbundet så bra är engagemanget. Det finns så oerhört många engagerade kontaktombud, klubbar och styrelser som alla arbetar för att alla vi ska få det bättre. Jag kände mig som hemma väldigt snabbt. I Finansförbundet blev jag mycket varmt omhändertagen.

– För mig finns det inget annat fackförbund än Finansförbundet. Inget annat förbund är lika aktivt på arbetsplatserna, och inget annat fackförbund har ett bättre kollektivavtal. För mig är Finansförbundet det självklara valet och det bästa alternativet för alla som arbetar inom bank- och finansbranschen, avslutar Cecilia Laakkonen, Cash Management specialist på Danske Bank i Linköping.