Detta är information från Finansförbundet

Få hjälp att ta nästa steg i karriären

Hur skriver man ett perfekt cv och personligt brev?
Som medlem i Finansförbundet får du hjälp att ta nästa steg i karriären av några av branschens vassaste experter – på rekordtid och utan att betala en krona.
– Du får en expertbedömning av ditt cv redan inom 24 timmar, säger Erik Fors-Andrée, karriärexpert och vd på företaget Go Monday.

Att ta nästa steg i sitt yrkesliv kan vara skrämmande.
Varje år funderar ungefär en miljon svenskar på att byta jobb, men i realiteten är det betydligt färre som faktiskt tar steget.
Ofta handlar det om att det är en krävande process, en process som blir desto jobbigare när man inte känner sig trygg i alla stegen.

Hur skriver man till exempel ett perfekt cv? Och hur ska min LinkedIn-profil se ut för att få allra bäst effekt? Som medlem i Finansförbundet behöver du inte kämpa med ovanstående saker på egen hand.
Då har du nämligen rätt till kostnadsfri hjälp från karriärexperterna på Go Monday som specialiserar sig på att hjälpa människor att ta nästa steg i sitt yrkesliv.

”Matchas alltid med rätt person”

– Vi hjälper Finansförbundets medlemmar med just karriärfrågor. Det kan handla om att ta nästa steg i sitt yrkesliv genom att byta jobb, men lika gärna genom att stanna kvar i samma organisation. Vi kan till exempel hjälpa en medlem att träna inför en intervju, att få en bedömning av sitt cv eller hjälpa till genom att bara vara ett externt bollplank. Och du matchas alltid med rätt person som är expert på just det området som du behöver hjälp med, säger Erik Fors-Andrée, vd på Go Monday.

Två frågor du MÅSTE svara på innan du skriver ditt cv – se Finansförbundets supertips!

En viktig aspekt kring Finansförbundets karriärtjänster är att det går fort att få hjälp, riktigt fort till och med.

Två frågor du MÅSTE svara på innan du skriver ditt personliga brev – se Finansförbundets supertips!

– Du bokar tjänsterna online och det kan du göra dygnet runt och året om. Sen går det allra mesta oerhört snabbt. De flesta tror att det ska ta betydligt längre tid men du får en expertbedömning av ditt cv redan inom 24 timmar. Vill du boka in en samtalstid så har du oftast det inom 1-2 dagar, säger Erik Fors-Andrée och fortsätter:

Och det är ju oerhört viktigt i kontexten, har du fått tips om ett drömjobb som du bara måste söka så behöver du förmodligen skicka in ditt cv ganska omgående. Blir du kallad till en intervju har du kanske bara 2-4 dagar att förbereda dig och då måste du kunna få hjälp snabbt. Vi ser till att du får den hjälpen.

Vad vill du ha hjälp med? Läs mer och bli medlem i Finansförbundet!

”Handlar om expertperspektiv”

Vem kan använda sig av tjänsten? Kundtjänstmedarbetaren eller du som söker en chefstjänst?
– Du kan använda dig av tjänsten oavsett position, vi erbjuder olika granskningsstöd beroende vem du är och vilken tjänst du söker. Om du fortfarande studerar eller nyligen tagit examen blir stödet ett annat än om du har några års arbetslivserfarenhet och söker en befattning utan verksamhets- eller personalansvar. Du som söker en chefstjänst får självklart också en speciellt utformad granskning. Många tvekar inför att söka hjälp och kanske visa sig sårbara. Då är det viktigt att påpeka att det inte är samtalsterapi som vi erbjuder, det handlar om att få ett expertperspektiv.

Enligt Erik Fors-Andrée kan en så enkel sak som en cv-bedömning för många vara startskottet till en helt ny karriär.

– Av alla dem som funderar på att byta jobb är det oerhört få som skrider till handling och faktiskt gör någonting. Att söka jobb kan ju kännas stort och svårt och tungt men att ta steget och få ditt cv bedömt är ganska enkelt. Och då har du tagit ett första steg, kastat tärningen och gjort det där jobbmonstret lite mindre. Det kan vara mycket värt när du tittar tillbaka på ditt yrkesliv, säger han.

Erik Fors-Andrée tipsar: 3 vanligaste misstagen när du skriver ditt cv och personliga brev:
1. Du missar att presentera konkreta resultat
Många känner till detta, men det är svårare att få fram det i praktiken. Ofta pratar man generellt om sina tidigare arbetsuppgifter och svepande om ansvar, men för att skapa en trovärdig bild av dig själv måste du redovisa faktiska resultat och vilket ansvar du har haft. Det bör framgå i varje post i ditt cv!
2. Du glömmer mål, drivkrafter och värderingar
Det här handlar om potential och riktning. En människa är mer än sina gamla formella meriter, du är även en person med vilja och ambitioner som vill växa och det är därför du söker den här tjänsten. Men om jag som arbetsgivare känner att du lika gärna hade kunnat skicka ansökan till fem konkurrenter utan att byta ut en bokstav så blir du mindre relevant. Dina mål, drivkrafter och värderingar är viktigast i det personliga brevet, men bör även framkomma i ditt cv.
3. Du är inte relevant
Varför söker du just den här tjänsten? Varför söker du jobb hos den här arbetsgivaren? Varför vill du ha just den här rollen? Att bara prata om dina tidigare meriter och missa att redogöra för ovanstående gör att du blir svår att anställa. Det mest konkreta exemplet är någon som har en hög position som söker en lägre tjänst. Förklarar du inte varför du gjort det valet så hamnar din ansökan troligtvis direkt i papperskorgen.