Detta är information från Finansförbundet
Camilla Silfver.

Finansförbundets hjälp räddade jobbet för Camilla

Camilla var 24 år och hade precis fått anställning på bankkontoret i Märsta när hon råkade ut för två bankrån inom ett par månader med sjukskrivning som följd.
Banken ifrågasatte henne och hennes anställning – men då kom Finansförbundets kontaktombud till undsättning och säkrade hennes anställning.
– Utan hjälpen från Finansförbundet hade jag inte varit där jag är i dag, säger Camilla Silfver, i dag kundrådgivare på Swedbank och förtroendevald i Finansförbundet.

Finansförbundet är med sina 30 000 medlemmar runt om i landet Sveriges största fackliga organisation inom bank och finans. Tillsammans agerar de för bättre och tryggare arbetsvillkor i branschen.

En som med tydlighet vet och har upplevt det är Camilla Silfver.

Camilla Silfver
Ålder: 39 år
Yrke: Kundrådgivare på Swedbank, Sigtuna
Uppdrag: förtroendevald i Finansförbundet
Familj: Man och två barn (6 och 10 år)

Camilla, som är uppvuxen i Märsta utanför Stockholm, läste ekonomi i Kalmar och kom in i finansbranschen via ett sommarjobb på Föreningssparbanken i Märsta. Efter avklarade studier och bra omdömen från sommarjobbet fick hon 2003 en anställning på banken. Så långt var allt frid och fröjd.

– Jag minns att när jag fick anställning på banken så kom en av tjejerna fram till mig. Hon var ombud för Finansförbundet och började berätta lite om fördelarna med att vara med. Jag visste inte så mycket om det fackliga arbetet, men visste att jag skulle vara med i A-kassan och allt det där, och när jag fick höra mer så blev jag till slut medlem. Det var så enkelt att bli medlem och få allt på köpet. Hade jag inte fått frågan där och då hade jag nog inte blivit medlem, i alla fall inte så tidigt, minns Camilla.

Och det skulle visa sig vara ett mycket bra beslut.

Fem mycket starka skäl till att bli medlem i Finansförbundet
  1. Kostnadsfritt 3 första månaderna och gåvokort från Delicard
    När du går med i Finansförbundet bjuder vi på de tre första månadsavgifterna. Går du med innan sista november får du dessutom ett gåvokort från Delicard, fyllt med delikatesser eller produkter till hemmet.
  2. Trygga din ekonomi
    Om det oväntade skulle inträffa och du enbart har a-kassa får du som mest ut 14 500 kronor i månaden efter skatt. Genom att vara medlem i Finansförbundet får du istället upp till 80 procent av din tidigare lön. Detta gäller månadslöner upp till 80 000 kronor – en minst sagt viktig försäkring.
  3. Personlig rådgivning och förhandlingshjälp
    Som medlem i Finansförbundet får du stöttning både med rådgivning, förhandlingshjälp och jurist när det behövs. Du kan alltid fråga förtroendevalda på din arbetsplats eller experter på kansliet kring dina rättigheter och villkor. Vi ser till att du får verktygen för att lyckas i en förhandling med arbetsgivaren kring olika anställningsvillkor som lön, kompetensutveckling och arbetstider, och företräder dig när det behövs.
    Om du hamna i en tvist med din arbetsgivare bistår vi med rättshjälp. Det innebär att du får hjälp att driva ditt ärende i domstol samt att Finansförbundet står för samtliga rättegångskostnader.
  4. Unik lönestatistik och karriärstöd
    Som medlem i Finansförbundet får du tillgång till helt unik branschspecifik lönestatistik. Den är värdefull som underlag inför lönesamtalet eller om du funderar på vad du ska begära för lön vid byte av tjänst.
    Du får även hjälp att ta nästa steg i karriären. Som medlem erbjuds du gratis expertgranskning av både ditt CV, personliga brev och LinkedIn-profil.
  5. Du får kraften att påverka
    Finansförbundet är det största facket inom bank och finans. Det gör att du har ett starkt stöd i ryggen om du vill få till stånd förändringar på din arbetsplats eller i branschen. Vilka frågor brinner just du för? Ett hållbart arbetsliv? Rätten till kompetensutveckling? Ett arbetsliv fritt från diskriminering? Finansförbundet driver de här frågorna och många fler och du kan vara med och påverka det som engagerar dig.
    Även om du själv inte har någon tid eller lust att engagera dig så finns det mängder av andra medlemmar som arbetar fackligt. Finansförbundet har förtroendevalda på de flesta arbetsplatser i branschen som bevakar medlemmarnas intressen och driver deras frågor.

Rånad två gånger

Kontoret hon arbetade på då låg strax utanför Arlanda flygplats, ett kontor med många kunder och mycket kontanthantering dagligen.

– Det var dit man åkte för att ta ut pengar innan man åkte utomlands, berättar Camilla.

Camilla, som då var 24 år gammal, hade precis börjat arbeta på banken när kontoret utsattes för ett bankrån. En traumatisk händelse som ledde till att Camilla blev sjukskriven. Efter några veckor var hon tillbaka på jobbet men hann inte jobba speciellt länge innan banken blev rånad på nytt – och Camilla blev sjukskriven igen.

– Då började min arbetsgivare att diskutera min anställning. Det är dyrt att ha anställda som är sjukskrivna, och dessutom tyckte de inte att jag hade levererat ett tillräckligt bra resultat. Jag fick också veta att mitt kontrakt innehöll en provanställning, som de nu ville avsluta, trots att de hade varit nöjda med mig innan jag blev sjukskriven, säger Camilla.

Förbundet tog strid

Camilla fick då hjälp av Finansförbundets kontaktombud på bankkontoret, som tog strid mot ledningen angående hennes anställning. Sjukskrivningen efter de två rånen klassades som en arbetsskada och till sist fick Camilla sin fasta anställning.

– Jag har verkligen sett hur värdefullt det är med kontaktombud och hur mycket nytta de gör på arbetsplatsen. Det är inte lätt att vara ung och ny på en arbetsplats och försöka hävda sin rätt alla gånger, säger Camilla.

Kontakta fackliga rådgivningen för att få hjälp

– Jag blev inte aktiv i Finansförbundet direkt. Intresset fanns där, men på alla mina tidigare arbetsplatser har det redan funnits aktiva kontaktombud. Visst har jag varit engagerad i vissa frågor, men det var först 2013 när jag kom till en arbetsplats som saknade kontaktombud som jag tog på mig den rollen.

I dag arbetar Camilla Silfver, som varit medlem i Finansförbundet i 16 år, som kundrådgivare på kontoren i Sigtuna och Märsta som tillsammans har elva medarbetare.

– På mitt nuvarande arbete är vi bara ”Finansförbundare” i dag. Flera har lämnat Saco efter att jag har påvisat skillnaderna och fördelarna med att vara medlem i Finansförbundet, säger Camilla.

Vad vill du ha hjälp med? Läs mer och bli medlem i Finansförbundet!

Finansförbundet erbjuder trygghet

Finansförbundet hjälper sina medlemmar att få koll på sina rättigheter i arbetslivet och hjälper dig vidare i karriären genom bland annat CV-granskning, coachsamtal och branschspecifik lönestatistik.

Dessutom erbjuder Finansförbundet trygghet för medlemmarna i form av inkomstförsäkring, som försäkrar en månadslön upp till 80 000 kronor i 120 dagar. Går du dessutom på Finansförbundets kollektivavtal omfattas du av ett lönesänkningsskydd, behöver inte själv förhandla om övertidsersättning och får föräldratillägg, det vill säga extra ersättning som föräldraledig utöver föräldrapenningen från Försäkringskassan.

Se mer om vad du som medlem i Finansförbundet har för förmåner!

Men det bästa av allt är något helt annat – i alla fall enligt kontaktombudet Camilla Silfver.

– Det bästa är att man inte är ensam. Via Finansförbundet finns mycket hjälp och stöd att få och det gör det möjligt för alla att vara med och påverka sin arbetsplats.

Okej, men vad gör ett kontaktombud på Finansförbundet egentligen?

– Genom ett fackligt arbete i Finansförbundet arbetar vi för att bland annat behålla ett bra kollektivavtal med goda villkor. Vi arbetar för att medlemmarna ska ha en chans att påverka arbetsplatsen lokalt och finansbranschen i stort. Som fackombud är vi med och tar del av beslut på arbetsplatsen, vi är med när det ska diskuteras organisationsförändringar, vi representerar medlemmarna när om det ska införas nya arbetssätt, det ska byggas om eller läggas ned ett kontor, när det gäller känsliga personärenden, diskussioner angående semester och så vidare.

Dialog med arbetsgivaren

Och vad är det som gör Finansförbundet så speciellt?

– Att medlemmar finns på alla nivåer i organisationerna, från högsta chefsrummet till oss längst ner på golvet. Som medlem kan man vara med och påverka i små som stora frågor. En av styrkorna i Finansförbundet är de förtroendevalda kontaktombuden på arbetsplatserna. Det innebär att alla medlemmar – som har ett kontaktombud på sin arbetsplats – kan vända sig till en nära kollega som bevakar och driver ens frågor lokalt.

– Som kontaktombud är vi med vid förhandlingar, lönediskussioner och andra beslut som rör arbetsplatsen.

Få lokal facklig hjälp på din arbetsplats – gå med i Finansförbundet redan i dag
Just nu blir du bjuden på avgiften i 3 månader!

Hur ser en vanlig vecka ut för dig som kontaktombud?

– Vi har kontaktombud på många enheter och i rollen som ombud ingår det att föra en kontinuerlig dialog med arbetsgivaren lokalt. Det kan handla om medbestämmandefrågor, förändringar i arbetssättet, organisationsförändringar, bemanning och mycket mer.

– Och dessa frågor fluktuerar med tiden så man kan inte säga riktigt hur en vecka ser ut. Naturligtvis skiljer det sig mellan arbetsplatserna också.

– Men framför allt har vi som kontaktombud närheten till kollegorna på arbetsplatsen, vi känner till arbetsplatsen och kan på så sätt hjälpa till med fackliga frågor väldigt lokalt.

”Andra ska få samma chans som jag fick”

Vad är den främsta fördelen med att vara medlem i Finansförbundet?

– Största fördelen är att alla medlemmar kan vara med och påverka lokalt. Det finns inget annat fackförbund i branschen som har fackligt stöd så nära.

– Och personligen vill jag att alla ska få samma chans som jag fick. Jag har sett baksidan av att arbeta inom finansbranschen och fick hjälp. Jag har också varit med några år nu och inser att Finansförbundet behövs när man inte är överens med arbetsgivaren. Men även när det är frid och fröjd i vardagen så kan man som medlem vara med och diskutera och påverka. Det är ju inte alltid som chefen tänkt på allt, avslutar Camilla Silfver.