Detta är information från Finansförbundet
Matho Randall Svahn, ombudsman på Finansförbundet.

Allt du behöver ha koll på inför semestern

Semestern är snart här med tid för sol, bad och avkoppling.
Men med ledigheten kommer ofta många frågor.
Här svarar Matho Randall Svahn, ombudsman på Finansförbundet, på de vanligaste funderingarna man kan ha under sin sommarledighet!

Är det okej att stänga av mobilen och inte läsa mejlen? Läs om dina rättigheter här!

 

Finansförbundet är Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen och är det självklara valet för alla anställda, oavsett utbildningsbakgrund och befattning. Finansförbundets arbete handlar om att anställda inom bank- och finans – medlemmarna – ska ha en bra arbetssituation som de mår bra av.

En del av det handlar naturligtvis om rättigheter och nu i semestertider är det många som hör av sig till Finansförbundet med frågor och tankar kring sin ledighet.

Som medlem i Finansförbundet får du alltid:

  • Råd och hjälp
    På de flesta arbetsplatserna i branschen finns representanter för Finansförbundet vilket är helt unikt. Du kan också kontakta den fackliga rådgivningen för hjälp alla vardagar.
  • Branschspecifik lönestatistik
    Vill du ha koll på löneläget inför lönesamtalet? Eller ska du byta jobb och vill veta vilken ingångslön du ska begära? Som medlem har du tillgång till helt unik lönestatistik för branschen.
  • Mängder av andra förmåner
    I ditt medlemskap ingår Finansförbundets medlemstidning Finansliv, medlemsförsäkringar med särskilda förmåner, stipendier och fonder samt en mängd medlemsrabatter. 

Här reder ombudsmannen Matho Randall Svahn ut vad som egentligen gäller angående tillgänglighet, att bli inkallad och annat som medlemmarna kan stöta på under semestern

Minst 25 semesterdagar

Grunden när man pratar om semester i Sverige är att alla anställda har rätt till minst 25 semesterdagar per år. Du kan även ha fler semesterdagar enligt ditt anställningskontrakt eller kollektivavtal.

– Alla i Sverige har minst 25 dagar semester per år. Arbetar du däremot på ett företag som har kollektivavtal genom BAO (Bankinstitutens arbetsgivareorganisation) har du 27 semesterdagar, säger Matho.

Enligt lagen har du rätt till fyra veckor sammanhängande semester under perioden juni till augusti. Detta just för att du ska hinna komma ner i varv ordentligt. Däremot har du inte rätt att fritt bestämma när under perioden ledigheten infaller. Du ska alltid få önska när du vill ha din semester men i slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer. Det är därför inte säkert att du får hela semestern just de veckor du har valt.

– Det är viktigt med en lång sammanhängande ledighet för att kunna koppla av och komma tillbaka till jobbet utvilad. Vi brukar råda medlemmarna att försöka ta ut så lång sammanhängande semester som möjligt.

Inkallelse och tillbakadragen semester

Okej, men kan chefen dra tillbaka beviljad semester? 

– I grund och botten är svaret nej. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att semesterplaneringen är gjord för att allt ska fungera under sommarmånaderna. All semesterplanering ska vara gjord i så god tid som möjligt, så att alla vet säkert när man kan vara ledig. När semestern väl är beviljad kan arbetsgivaren inte ändra sig för att det skulle passa bättre om semestern låg vid en annan tidpunkt.

Kan jag bli inkallad på semestern?

– Det är en vanligt förekommande fråga vi får här på Finansförbundet. Om du arbetar på ett företag som inte har kollektivavtal så kan det ske i vissa specifika fall. Men då pratar vi om extrema omständigheter, det kan till exempel vara om företaget blivit utsatt för en nätattack och man behöver rädda upp det som kan gå förlorat, eller att alla på arbetet är sjuka samtidigt. Men vi pratar om väldigt speciella omständigheter. Däremot kan inte arbetsgivaren godtyckligt kalla in personer på sin semester, så funkar det inte, förklarar Mahto och fortsätter.

– Har du kollektivavtal med BAO så kan du inte bli inkallad enligt lag, men arbetsgivaren kan alltid ställa frågan. Semesterperioden är ju en tid som är ganska känslig, kanske är det redan låg bemanning på arbetsplatsen och det kan ju hända att all personal i tjänst blir sjuka samtidigt till exempel. Om du tycker att det är ok att avbryta semestern bör du få någon slags kompensation från arbetsgivaren. Se till att få en garanti så att du kan ta ut semestern vid ett annat tillfälle, be om ersättning för eventuella resekostnader och något extra för besväret. Kom ihåg att du alltid har rätt att säga nej till att avbryta din semester.

Mobilpolicy och tillgänglighet

Kan chefen förvänta sig att jag ska vara tillgänglig?

– Nej, det kan han eller hon inte göra. Om du har en helt vanlig semester så finns inget krav på att du måste vara tillgänglig. Men har du beredskap eller liknande så gäller naturligtvis andra regler.

Är det då okej att stänga av mobilen och inte läsa mejlen?

– Ja du har rätt att koppla bort. Har man inte någon form av beredskapstjänst så finns det inga krav att man som anställd ska vara anträffbar på mobilen eller via mejl. Semester är till för att koppla av och koppla ner från jobbet. Då ska man inte behöva känna krav på att hålla sig ajour med vad som skrivs i mejl eller på intranät. Vissa tycker dock att de blir mindre stressade av att kika på mejlen under semestern så det är upp till dig, men det finns inget krav på att göra det.

– Du behöver inte heller vara tillgänglig på telefon. Och är det så att ditt företag inte har en mobilpolicy när det gäller semester så tycker jag att du ska ta kontakt med ditt lokala fackliga ombud eller Finansförbundets fackliga rådgivning för att få hjälp att göra en sådan.

– Vi tycker att arbetsgivaren ska se semestern för sin personal som en möjlighet. En möjlighet som gör personalen utvilad och redo för resten av året. En utvilad personal är mer effektiv än en utsliten.

Kan jag bli inkallad på semestern? Det här säger dina rättigheter. 

Sjukdom och vab!

Vad gäller om jag, eller mina barn, blir sjuka under semestern?

– Det är vanligt att folk bli sjuka eller råkar skada sig på sin semester. Då ska man inte behöva förlora sina semesterdagar utan det bästa är att sjukskriva sig och spara semestern till ett annat tillfälle. Det finns roligare saker att göra på semestern än att ligga sjuk. Om du skulle bli sjuk är det viktigt att meddela din arbetsgivare senast första arbetsdagen efter semestern – gärna tidigare – och byta semestern mot sjukskrivning. Det är även bra att kunna styrka detta med ett sjukintyg från en läkare, så att du slipper eventuellt strul.

– Lika så ska du byta semester mot vab (vård av barn) om du skulle ha sjuka barn. Då gäller samma regler som vid vab under resten av året – det vill säga att du inte behöver intyg första dagarna. Men du måste som vanligt anmäla det till både Försäkringskassan och din arbetsgivare.

Men är det inte vanligt att man struntar i att sjukskriva sig på semestern då man ändå är ledig?

– Så kan det vara. Men jag hoppas att de som blir sjuka under semestern verkligen sjukskriver sig – det går att avbryta semestern och vara sjuk och sedan ta semestern vid ett senare tillfälle.

– Många vet nog inte om att man kan sjukskriva sig istället för att ta ut semesterdagar och resonerar såsom att ”jag är ju ändå ledig, så jag behöver inte sjukskriva mig”. Men det handlar ju om två olika saker egentligen – semestern har man för att få avkoppling och må bra, inte för att ligga sjuk.

Spara slantarna på semestern! Här är alla rabatter för medlemmar i Finansförbundet

Rättigheter och rabatter

För Finansförbundet är möjligheten till ledighet och återhämtning en viktig fråga. Det är en rättighet som vi i Sverige har kämpat länge för och utan fackförbund finns det ingen direkt garanti för att det ska förbli så som vi har det i dag. Som medlem i Finansförbundet kan du känna dig trygg i att koppla bort allt under semestern och inte behöva oroa dig för din fortsatta karriär.

Men Finansförbundet ser inte bara till att medlemmarna kan känna sig trygga och utvilade på semestern – de har dessutom sett till att alla kan få det där lilla extra som kanske behövs under lata dagar.

– Ja, som medlem – utöver rättigheterna – har vi dessutom förhandlat fram vissa förmåner som våra medlemmar kan nyttja under semestermånaderna. Vi har bland annat rabatter på hotellnätter, båtresor med Silja Line, Viking Line och Birka Cruises, och solglasögon. Det är ju ett ypperligt tillfälle att använda sig av de förmånerna under semestern – ett bra sätt att spara pengar för att lägga på något annat roligt, förklarar Matho.

”Passa på att njuta”

– Vi har också ett samarbete med ett hotell i Italien där medlemmar får rabatt på boende i Toscana. Det är verkligen en höjdare.

Har du själv nyttjat dessa rabatter?

– Absolut, framför allt har jag använt mig av rabatterna på hotellnätter. Bara man kommer ihåg att kika på villkoren innan så är det hur smidigt som helst.

Har du något sista tips till alla medlemmar inför semestern?

– Passa på att njuta av ledigheten och ha det riktigt lugnt och skönt. Det är mitt tips, avslutar Matho Randall Svahn, ombudsman på Finansförbundet.

Kan chefen förvänta sig att jag ska vara tillgänglig?